Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A könyv

2011.04.05

A könyv:

 

Elizabeth Goudge: Holdhercegnő (eredeti címe: Little White Horse)

 littlewhitehorse.jpg

Maria Merryweather korán elveszítette édesanyát és 13 évesen édesapját is így hát nagybátyához Sir Benjamin Merryweather költözi egy távoli angliai falucskába. Maria nagybátya jó, kedves ember, akinek múltjában fájdalmas tragédia rejtőzik meg.

 Maria egyetlen egy öröksége egy legenda… egy legenda egy holdhercegnőről és egy kis fehér lóról, meg a két család közötti ellenségeskedésről szól. Maria elhatározza, hogy kideríti mi az, ami Holdfölde és a két család múltját beárnyékolja. Miközben régi és új barátokat szerez magának és lassan rá ébred nem hiába érkezet Holdföldére…

 

 

 

A mű gyerekeknek szól, bár szerintem minden korosztály olvashatja, hiszen megbűvöl bárkit tiszta szépséges varázsával. A vékonyka könyv egy varázst rejt, ami arra készteti az olvasott, hogy még többször olvassa el. Ilyen művek ritkán keletkeznek és Goudge-nak sikerült egy ilyet alkotnia, ami még most is a 21. században is kiválóan olvasható. Sajnálatos módon kevesen olvasnak a mai világban, de akadnak olyanok is, akik szinte már könyvtári gyűjteménnyel rendelkeznek, annyira szeretnek olvasni. De akadnak olyanok, aki utáltak olvasni és egy könyv… egyszerű könyv mindet megváltoztatott. Bevallom ilyen voltam én is. Bár én nem a Holdhercegnővel kezdtem, ha nem a Lessy és a kastély titkával, de akadnak olyanok, akik a Holdhercegnő mutatott rá, hogy igen is érdemes olvasni. Ez a regény is olyan, mint a többi sikeres regény vagy regény sorozat van valami benne, ami a fantáziát elindítja. Ilyen például J. K Rowling a Harry Potter sorozat írónője, aki elindított egy olyan világot, aminek hatására rengeteg ember, gyermek és felnőtt felvette a könyvet és olvasni kezdett. Vagy például Stephenie Meyer alkonyat sorozata, ami szintén olvasásra csábította a világot. Bár a holdhercegnőben nincsenek, varázslok, és vámpírok varázslat van, ami megbújik a sorok között és a történetben is.

Miközben olvassuk, a regényt nem csak a szereplőkről tudunk meg egyre több mindent, ha nem közben megismerjük, az akkori Anglia eletet. a könnyben vannak utalások, hogy mit, szabadot és mit nem és így könyven tud azonosulni az olvasó a kedvenc szereplőihez. El lehet képzelni milyen ruhákat viseltek akkor mikor Maria élt. És közben megtudjuk milyen volt a Maria korabeli lányok élete minden napja.

A holdhercegnő egy gyönyörűen megírt tündérmese és ezért nem lehet olyan komoly művek közé sorolni, mint J. R. R. Tolkien Gyűrűk Urája, de még is lehetnének egyen ragúak. Mert mindegyik tündérmese csak mondani valójuk más és másoknak is szól. A Gyűrűk Ura inkább felnőtteknek szól és jobban is tudják értelmezni az idősebbek a regény sorozatott, mint a fiatalabbak. De a holdhercegnő gyerekeknek szól, így nem várhatunk olyanokat, mint kihangsúlyozva az olyan nagyobb érzelmeket, mint szerelem, hiszen sokan várták, hogy Maria és Robin között valami nagyobb érzelmet is olvashatnak. Ugyan Robin kiköti, hogy Maria az ő felesége lesz, de a későbbiek folyamán nem lehet érezni a hatalmas szerelemet pedig ott, van, csak ami világban már úgy fogjuk meg a szerelmet, mint talán akkor. Míg a Gyűrűk Urában nagy hangsúlyt is vesz, a szerelem Aragon és Arwen között, de itt sem a szerelem a legfontosabb. Hiszen a két mű egy időben keletkezhetett. mert a hangsúly nem szerelmen volt egyikben sem, ha nem megvédeni valamit, ami fontos. A Holdhercegnőben egy átok megszüntetése a Gyűrűk urában egy elnyomás leküzdése és egy világ megmentése.

Kicsit hosszúra nyúlt az elemzésem, de lényegében csak így lehet bemutatni valami nagyon jót, ha közben példákkal, tűzdeljük tele.

A könyv nagyon jó és mindenkinek ajánlóm, aki szereti a varázslatos világokat és a tündérmeséket, mert aki egyszer elolvassa, azonnal beleszeret.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Bőszénfa Szigetvári utca 3

Huszár Anna, 2013.08.15 13:34

Nagyon tettszett a könyv és a filmet is láttam nagyon szeretem az egészet a rajongója vagyok